ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ


Μέσα στους στόχους της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ είναι :
​- Να παρέχει υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης, υπηρεσίες σχολών χορού και διδασκάλων χορού υπηρεσίες μουσικών σχολών και διδασκάλων μουσικής  καθώς και υπηρεσίες σχολών καλών τεχνών και διδασκάλων τεχνών
-Να αναλαμβάνει τη διδασκαλία και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σχετικών με όλες τις τέχνες, ειδικότερα δε και ενδεικτικά θέατρο, ζωγραφική, κεραμική, φωτογραφία, αγιογραφία, μουσική/τραγούδι (όργανα, χορωδίες κλπ), χορό (μοντέρνο, παραδοσιακό, μπαλέτο κλπ), κινηματογράφο (σκηνοθεσία, παραγωγή, τεχνικές), τόσο ως προς την εκμάθηση επί μέρους δραστηριότητας, όσο και ως προς την παρουσίαση αυτών και της ιστορίας, πορείας και εξελίξεώς τους,σε ενήλικες και παιδιά.


Το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} 


είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2017 στη Σύρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη. Στεγάζεται σε ένα διώροφο ανακαινισμένο κτήριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης. Ο τίτλος του παραπέμπει στον Ψαλμό 150.4, «αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν τυμπάνῳ καὶ χορῷ, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνω» και μας εμπνέει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την βυζαντινή και την

παραδοσιακή μας μουσική.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπιστεύθηκε λαϊκούς και βυζαντινούς δασκάλους μουσικής οι οποίοι και ανέλαβαν να διδάξουν στη Σχολή, μεταφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Η δημιουργία της μουσικής σχολής αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη. 

Έχει σκοπό την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής, σε ανταπόκριση μιας σκέψης που εξέφρασε ο Σταύρος Ξαρχάκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Μουσικού Ομίλου Σύρου προς τιμήν του το καλοκαίρι του 2016. 

Η συμμετοχή, σε αυτή την εκδήλωση, ενός μουσικού συνόλου παιδιών, «Το Μυστικό Μπουζούκι», προσέθεσε στην πρωτοβουλία του Μαέστρου ένα, επιπλέον, κίνητρο για την άμεση δημιουργία της Σχολής.