Aυτός ο κύκλος σεμιναρίων είναι για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα της κρίσης είναι μεγάλη ανάγκη να υποστηριχτούν εκείνες οι επιχειρηματικές πρακτικές που προωθούν την κοινωνική συμμετοχή και συνοχή, διευρύνουν τη δημοκρατία, δίνουν έμφαση στην τοπικοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης, έχουν οικολογικό προσανατολισμό και κυοφορούν κοινωνικές καινοτομίες. Στην παρούσα συγκυρία τα συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αποκτούν πρωτοφανή δριμύτητα, που οδηγεί ολοένα και πιο πολλούς ανθρώπους να αναπτύσσουν νέες και δημιουργικές μορφές επιχειρηματικότητας και αυτενέργειας, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κύμα συνεργατισμού με κοινωνικό αντίκτυπο.
Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθύνεται αυτή η σειρά σεμιναρίων στην οποία παρουσιάζονται τόσο το θεωρητικό όσο και το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον προσφέρονται και αντίστοιχες πρακτικές συμβουλές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -ΤΡΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
  PORT

Το σεμινάριο εξ αποστάσεως έχει σαν θέμα την Κοινωνική Οικονομία και τον τρόπο δημιουργίας και βιώσιμης λειτουργίας μιας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 

Ο νέος νόμος 4430 για τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και προσφέρει κίνητρα για τη δημιουργία ενός νέου τύπου επιχειρήσεων, των λεγόμενων Κοινωνικών Εταιρειών, και ενός νέου τύπου επιχειρηματικότητας, των Κοινωνικών Επιχειρηματιών. 
Μέσα από μελέτη περιπτώσεων που θα παρουσιαστούν στα μαθήματα του σεμιναρίου θα μάθουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και μια νέα κουλτούρα που οδηγεί στο μετασχηματισμό μας σε κοινωνικούς επιχειρηματίες και στελέχη κοινωνικών εταιρειών. 
Θα μάθουμε να δημιουργούμε μια κοινωνική επιχείρηση και θα γίνουμε οι ίδιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες. Θα μάθουμε τι είναι το Κοινωνική Οικονομία και πως μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε.
Το σεμινάριο έχει σκοπό να συμβάλει διττά στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.
Αρχικά, με την παροχή μιας κριτικής ανάλυσης μιας σειράς όρων που αντλούνται από τη δεξαμενή του νεοεισερχόμενου πεδίου της κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι η κοινωνική (ή αλληλέγγυα) επιχειρηματικότητα, ο κοινωνικός επιχειρηματίας, η λογοδοσία των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Εν συνεχεία, με την προσφορά των κατάλληλων και επαρκών γνώσεων και εργαλείων στο σεμινάριο για μια σειρά θεμάτων θεσμικού πλαισίουπρακτικών ζητημάτων και εμπειρικών αποτελεσμάτων, βασιζόμενα στην εθνική και διεθνή εμπειρία,  αλλά και στην εμπειρία μας στην δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων,  οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να προετοιμαστούν  για να ανταποκριθούν μελλοντικά στις προκλήσεις της κοινωνικής οικονομίας.
Το ζητούμενο επίσης είναι να δώσει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν από το σεμινάριο, για την δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης.
Η εμπειρία των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ αυτά τα 2 χρόνια που λειτουργεί, θα δοθεί και με την μορφή πρακτικής άσκησης στην Σύρο προαιρετικά, σε όσους από τους συμμετέχοντες ολοκληρώσουν το εξ αποστάσεως σεμινάριο.
Διάρκεια: Το πρόγραμμα  είναι  50 διδακτικών ωρών και διαρκούν 2,5  μήνες  (10 εβδομάδες).
Κόστος Συμμετοχής: 50 Ευρώ
To υλικό θα δίνεται σταδιακά και θα ακολουθούν εργασίες και δραστηριότητες με μία τελική εργασία.
Το σεμινάριο βασίζεται στις μεθόδους της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω υπολογιστή.
Με το πέρας του μαθήματος χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής.

 Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:
 -σχεδιάζουν ένα επιχειρηματικό πλάνο για την ίδρυση μιας επιχείρησης στον τομέα της κοινωνικής   
  επιχειρηματικότητας,
-αντλούν ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τις υφιστάμενες διεθνείς και εθνικές πρακτικές, 
-αποκτήσουν επαρκείς εμπειρίες, ώστε να είναι ικανοί να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, 
- αποκτήσουν γνώσεις για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνική επιχειρηματικότητα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και να είναι σε θέση μετά το πέρας του σεμιναρίου να ιδρύσουν και να συμμετέχουν σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Προαιρετική πρακτική εξάσκηση 3 ημερών, και επίσκεψη στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στην Σύρο.
Συμμετοχή στις διαδικασίες εγκατάστασης  καλλιέργειας  αρωματικών φυτών.
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ολιγομελή τμήματα με συμμετέχοντες, θα μπορούν να επισκεφτούν την Σύρο και να έχουν την εμπειρία εφαρμογής γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τους. 
Η ALTERA VITA, στοχεύει στην  αγροτική παραγωγή μέσα από συνεταιριστικό προσανατολισμό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του τόπου μας, τη συσκευασία, τη μεταποίηση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων,  ιδιοπαραγόμενων προϊόντων με την προαγωγή της οικοτεχνίας, δίνει δε την δυνατότητα σε νέους ή παλαιούς αγρότες να ανακαλύψουν μια προστιθέμενη αξία στο εισόδημα τους.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση ιδιόκτητων αγροτικών εκτάσεων μελών του Συνεταιρισμού, και η φύτευση αρωματικών φυτών, όπως το φασκόμηλο και το θυμάρι,  για την παραγωγή, μεταποίηση και ανάδειξη και άλλων τοπικών προϊόντων της Σύρου.
Υπεύθυνος Εκπαίδευσης: Μίλτος Σακελλαρίου, Βιολόγος - ΜSc, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
​ ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Σεμινάριο : ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwJzPQuhqvmlp0WU_2MQ9xjH1ShNhPUGw9m7idPbhO-Z8tgA/viewform

TOPIKA